maanantai 19. marraskuuta 2018

Melonta- ja hiihtovaellusmatka Antarktikselle 3-14.11.2018

Terveisiä etelästä

Osallistuimme Amerikkalaisen ICEAXE – Expeditionin järjestämään matkaan, jossa lähdettiin Argentiinan Ushuaiasta laivalla Etelämantereelle. Matkaa edelsi kolmen päivän lumileiri Ushuaian jäätiköillä, joissa harjoiteltiin köysistössä hiihtoa, jäärautojen käyttöä ja pelastautumista.

Laivamatkalla, joka kesti kaksi vuorokautta oli menomatkalla vielä suotuisa aallokko vain n. 3-5 m. 30-40 knts (15-20 m/s) tuuli heilutti tasaisesti laivaa, ja laastarit korvan takana takasivat kohtuullisen olotilan.  Paluumatka oli kuin ”Lintsin vuoristorata”. Tuuli oli tasaisesti 70 knts (36 m/s) ja huiput 99 knts (50 m/s). Aallokko oli 6-7 m. Kap Horn ei ole vain tarua vaan myös todellisuutta! Laastarit toimivat kuitenkin 😊

Joka aamu laiva oli eri määränpäässä Antarktiksen niemimaalla. Toiminta alkoi jo klo 6.00 kun ohjaajat lähtivät kumiveneillä kartoittamaan ja valmistelemaan muutamia rantautumispaikkoja hiihtovaellusta varten.  Hiihtovaellus porukkaa kuljetettiin aloituspisteisiin kumiveneillä klo 8.15 lähtien. Vastaavasti melojat valmistautuivat aamumelontaan klo 9.30.

Koska sää oli poikkeuksellisen hyvä hiihtovaellukselle – joka olikin päätarkoituksemme – jäi melonta pariin kertaan. Melontaretken aikana nähtiin runsaslukuinen pingviiniyhdyskunta noin 30 000 kpl ja useita suuria hylkeitä sekä ”Minky whale” kooltaan noin 10-12m, joka kaarteli lähistöllämme useaan otteeseen. Vesi oli sopivan viileätä eli 0 C. Etelämantereen reunamilla on vettä, johon on sitoutunut runsaasti suolaa ja sen lämpötila on n. -2 C.

Kajakit kuten muukin tarvittava varustus saatiin järjestäjiltä.

Laivalla hiihtovaellusten ja melonnan ohella oli joka päivä useita luentoja: Antarktiksen historiasta, ekologiasta ja eläinlajeista. Luentoja pitivät eri maiden huippuasiantuntijat, jotka kaikki ovat olleet tutkijoina Antarktiksella useiden vuosien aikana.
Ohessa muutamia kuvia, jotka kertovat enemmän.












Terveisin Leena ja Markus Nyman (oikealla)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti