maanantai 15. elokuuta 2005

Oureilta itään - 2005

Meikäläiset harvemmin melovat itäsuuntaan, koska lähtö länteen ja lounaaseen on jotenkin vaivattomampaa; välttää kaupungin keskustan vilkkaan laivaliikenteen.

Itä-Suomenlahden saaristo on kuitenkin rikasta ja monipuolista. Siihenkin suuntaan kannattaa kajakista käsin tutustua. Enkä ole huomannut, että Helsingin keskusta-alueen vedet olisivat mitenkään vaarallisia. Kun näkee laivan tulevan, on arvioitava, ehtiikö hyvin sen reitin yli vai jääkö odottamaan. Mieluummin kannattaa varman päälle odottaa aluksen ohimenoa kuin lähteä kilpailemaan siitä, kumpi ehtii ensin.

Itään melottaessa on käytettävissä kolme reittiä:
  1. Sisäreitti Mustikkamaan eteläpuolelta, jolloin voi mennä Degerön kanavan tai Tammisalon kanavan kautta. Tällöin pääsee Villingin pohjoispuolelle.
  2. Hevossalmen kautta ja sitten Villingin eteläpuolitse.
  3. Ulkoreitti Suomenlinnan, Vallisaaren ja Santahaminan eteläpuolelta.

Vesiretkeilykartasta näkyy monia vihreällä merkittyjä ulkoilusaaria, jotka sopivat leiripaikoiksi, esimerkiksi Malkasaari Villingistä pohjoiseen, Pihlajaluoto, Hattusaari ja Krokholmen Villingistä koilliseen.  Krokholmeniin tulee vajalta matkaa noin 24 kilometriä. Siellä on muun muassa keittokatos, ja saunakin löytyy. Etelämpänä on Eestiluoto ja Kutuhället, miellyttävä leiripaikka. Kaunissaaresta löytyy enemmänkin palveluja, muun muassa kahvio ja sauna.

Heinäkuussa 28.-31.7. (to-su) tein viimeksi retken Itä-Suomenlahdelle. Lähdin vajalta, ja Krokholmenissa mukaan liittyi Vesa Tissari, joka oli lähtenyt Stor Örenistä. Yöpymissaari oli Långön Kaivokarista koilliseen. Seuraavana päivänä pysähdyimme tauolle Mäntysaareen Emäsalon pohjoisessa kärjessä. Se on hieno paikka myös telttailuun katoksineen ym. Sitten menimme Emäsalon itäpuolta Norrhollmeniin, jota veneilijät käyttävät mutta jonne melojatkin ovat tervetulleita. Paikan erikoisuus on pieni idyllinen maasauna, oikeastaan kivisauna, joka on rakennettu kallionkoloon. Saunomisen jälkeen jatkoimme vielä  Äggskäriin, joka myös on aivan erinomainen leiripaikka. Kyseessä on oikeastaan saariryhmä, jossa on valittavana useita telttailuun sopivia paikkoja.

Paluumatkalla poikkesimme Kaunissaaressa munkkikahveilla. Yövyimme Hattusaaressa, josta sunnuntaiaamuna minä lähdin vajalle päin ja Vesa Stor Öreniin.

Mikäli vielä olisi halunnut jatkaa retkeään pidemmälle, mielenkiintoinen paikka olisi ollut Äggskäristä kaakkoon noin 8 kilometrin päässä sijaitseva Klovaharu, Tove Janssonin kesäpaikka, johon retkeilijöillä on lupa tutustua.  Loviisasta etelään sijaitsee Svartholman linnoitussaari, joka on kyllä tutustumien arvoinen telttailumahdollisuuksineen. Sen lähettyvillä on Loviisan ydinvoimala. Idempänä Kotkan suunnassa levittäytyy Itä-Suomenlahden kansallispuiston saaristo. Sillä alueella on muun muassa Haapasaaren idyllinen entinen kalastajakylä.

Marjaniemen melojat ovat perinteisesti keväisin järjestäneet Virolahti-Helsinki-melonnan, joka on erittäin suosittu. Olen itsekin osallistunut siihen pari kertaa. Yksi retken erikoisuus on se, että yleensä siihen aikaan merellä kohtaa valtavat  Siperiaan muuttavat  hanhiparvet.

Yrjö Lindroos, 
15.8.2005
yrjo.lindroos at kolumbus.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti